pondělí 8. června 2009

Italské Julské Alpy VII/2006

Julské Alpy z Italské strany, červenec 2006

Trasa: Liberec, Mladá Boleslav, Praha, České Budějovice, Linz, Salzburg, Villach, Tarvisio (Trbiž)

Spaní: ve stanech u Predelského (Rabeljskoje jez.) jezera, v tolerovaném přírodním tábořišti. Stany jsme denně bourali a stavěli. Opodál měli tábor italští skauti. Denně koupání v jezeře po túře (plavky netřeba). Jiné tělesné očisty nebylo. Táboření zcela bez problémů, polostín středně vysokého lesa.

Pitná voda: z potoka tekoucího z masívu Vette Scabre (1787 m.n.m.), bez problémů. Nabírána přímo u silnice Tarvisio - Sella Nevea.

Túry

1. Visoka Ponca (Ponza Grande), 2274 m.n.m.

Autem k Fusinským jezerům (Mangartska jezera), 929 m.n.m, kde bez problémů parkování (i pro autobusy). Restaurace, veřejné WC zdarma (jen turecké mísy). Výstup k chatě Zacchi (1380 m.n.m.), t.č. v rekonstrukci (totální přestavbě). Zda bude chata otevřena do léta 2007 je nejisté. Dále velmi strmě s úseky zajištěnými fixními ocelovými lany, traverz skalních ploten a suťového kužele, cca 200 výškových metrů ferrata s několika obtížnými místy, travnatý svah a kamenitý vrchol. Velmi dobré výhledy (Dobratsch, Mangart, Triglav, Razor, Jalovec). Celý výstup (a sestup) na Z svahu, za jasného a teplého počasí hrozí vyčerpání a dehydratace. Poslední voda cca 100 výškových metrů pod chatou. Náročné, pouze pro skupinu A+, zkušenosti z ferraty nutné.

2. Mala Mojstrovka ze sedla Vršič (známá túra, detaily netřeba)

Parkovali jsme u Erjačevy Koči (1525 m.n.m.). Sedlo Vratca (1807 m.n.m.), ferrata na M. Mojstrovku, sestup do sedla Vršič (sutí jsem nejel), po silnici k Erjačevě Koče.

3. Prisojnik (okno Prisojnika)

Též pro EXOD známá túra, opět od Erjačevy Koči pod nástup, ferratou skrz okno (2311 m.n.m.) pod vrchol, kam jsme pro déšť a horšící se počasí nevystoupili.


4. Tři dny v masívu Jof Fuart (Viš, 2666 m.n.m.)

První den pěšky od Predelského jezera k ústí Rio Bianco (Beli p.), podél něj k chatě Brunner (1432 m.n.m., neobhospodařovaná chata, 100 výškových pod ní vydatný pramen pitné vody, výše voda problematicky - rozpouštění firnu). Při přechodu potoka pod chatou možnost sprchy v přírodním vodopádku. Od chaty Brunner strmě kosodřevinou a travnatou holí (bohatá květena) na bivak Gorizia (1950 m.n.m.). Nádherný skalní amfiteátr pod sedlem Krnišska štrbina (2180 m.n.m.). Nocleh na bivaku, voda jen z firnu (pole jistě do začátku srpna, dále neověřeno). Navečer nalehko ferrata přes Krnišska špica (tunel z I. světové války, zbytky nákladní lanovky, dřeva).

Druhý den přes sedlo Krnišska štrbina na chatu Corsi (1874 m.n.m.), kde krátké občerstvení, domluvení noclehu (Češi mají slevu, já platil 17€ za nocleh s večeří), zanechání částí výbavy (spacáky a spol.) a odlehčeni ferratou Anita Goitan - hřeben pod vrcholem Jof Fuart. Nad chatou firnové pole a vydatný potok s tůní (možnost koupání, využita). Ferrata Anita Goitan je pro A+ družstvo (několik náročných komínů v sestupu, minimální stupy, nutné zkušenosti s lezením). Nádherná hřebenovka (traverzující). Vrcholu Jof Fuart pro bouřku nedosaženo. Sestup zpět k chatě Corsi. Nocleh, večer 2l červeného.

Třetí den sestup zpět k Predelskému jezeru, podél Rio Torro, možnost koupání v tůních (i nad vodopádem, využito, vyjímečný zážitek). Odpoledne odpočinek a přesun autem přes Sella Nevea na parkoviště na Altipiano del Montasio (cca 1520 m.n.m.). Za soumraku stavba stanů a nocleh. 

5. Jof di Montasio (Montaž, Špik nad Policami), 2753 m.n.m., nejvyšší vrchol italských Julských Alp

Ráno časný nástup (6:15 vyrážíme) směr chata Brazza (1660 m.n.m.) a dále SZ stoupáním přes Altipiano pod nástup na ferratu vedoucí přes několik skalních stupňů, zářez a suťový kužel pod 60 metrů dlouhý visutý lanový žebřík. Jím výstup na vrcholový hřeben a přes kratší nejištěný komínek a skalní pyramidu na vrchol. Pouze pro A+ družstvo. Přilba nutná, rozbitá skála. Výhledy fantastické - Canin, Mangart, Fuart. Sestup stejnou cestou zpět.

Žádné komentáře:

Okomentovat